Ilma Adamson avab tantsukooli

Nimekas rahvatantsujuht ja -looja Ilma Adamson asutas omanimelise tantsukooli, et hakata eelolevast sügisest täiendkoolitama rahvatantsujuhte.

Koolitust vajavad kogenud tantsujuhi Ilma Adamsoni hinnangul lisaks rahvatantsijatele ka tegutsevad ja tulevased tantsuõpetajad.

„Meie rikas rahvatantsupidude ajalugu ja esinduslik tase, aga ka tantsutraditsioon üldiselt väärib hoidmist ja edendmist. Tegutsevate rahvatantsuõpetajate seas on hulgaliselt neid, kel puuduvad erialased teadmised ja oskused, kuid kes soovivad neid omandada,“ põhjendab Ilma Adamson täiendõppega alustamist.

Praktiliste oskuste kõrval annab kaheaastane õppekava teadmisi terminoloogiast, eesti tantsu ajaloost, nii pärimus- kui ka lava- ja autoritantsust, rahvaste tantsudest, muusikast, erinevatest treeningsüsteemidest, tantsukirjeldustest jpm. Kursuse lõpul sooritatakse eksamid ja arvestused ning tulemusena on tantsujuhil võimalus omandada kutsestandardi viies tase.

„Ootame oma taset tõstma rahvatantsule pühendunud inimesi, kes on vähemalt kaks aastat praktiseerinud juhendajana või tantsinud kolm aastat ühes tantsurühmas. Õpetama hakkavad oma ala tõelised meistrid, kel on noorematele kolleegidele väga palju kasulikku edasi anda,“ täpsustab tantsukooli looja.

Kooli avakursuse pühendab Ilma Adamson oma õpetajale, meie rahvatantsupidude ühele algatajale Ullo Toomile, kelle sünnist möödub tuleval aastal 115. aastat. Toomi eeskujul on Ilma Adamson hoidnud eesti rahvatantsutraditsioone ja lavalise tantsukunsti kõrget taset, tegutsenud üldtantsupidude üld-  ja liigijuhina ning loonud kokku ligi sadakond tantsu nii laste-, sega- kui ka naisrühmadele. Lisaks on ta loonud ja juhendanud paljusid tantsukollektiive, millest tuntumad on ansamblid Sõprus ja Tuisuline, ning tegutseb rahvatantsuõpetaja ja mentorina tänaseni.